Lipia, painea inceputului de lume

Posted by on Feb 16, 2013 in BLOG | 0 comments

Lipia, painea inceputului de lume

Painea, aluatul primordial, se simplifica pana la elementele sale de baza cand e vorba de lipie: painea inceputului de lume. Nascuta in zona in care literalmente s-a nascut lumea, lipia s-a extins asemeni populaţiilor indo-europene pe intreg Pamantul. Dar nicaieri nu se simte mai bine lipia decât in preajma bucatariei levantine si a felurilor ei preferate. kebab, shaorma, falafelul si humusul.

Daca vrei sa faci acasa iata reteta pentru lipie.

Porții: 4-6

Timp de preparare: 50 de minute + timp pentru dospire

Ingrediente:

  • 2 linguri cu varf de drojdie uscata  (aproximativ 7 grame)
  • o jumatate de ceasca de apa calda (spre fierbinte) – aproximativ 120 ml
  • 3 cesti si jumatate de faina alba
  • un varf de cuțit de sare
  • 1 lingurita rasa de zahar tos
  • 250 ml apa calduta

Preparare:

  • Intr-o cana, turnati jumatatea de ceasca de apa calda si adaugati zaharul si drojdia. Amestecati si lasati sa creasca.
  • Intr-un bol incapator, amestecati faina cu sarea si formati un gol în mijloc unde veti turna amestecul de drojdie din cana, plus inca jumatate din cantitatea de apa calduta.
  • Framantati pentru a incorpora toata faina si adaugati cate o lingura de apa din cand in cand. Cand coca devine elastica si nu mai e foarte lipicioasa, asezati-o pe un fund de lemn pudrat cu faina. Framantati aluatul in continuare cam 10 minute pana devine pufoasa si elastica.
  • Lasati aluatul 2-3 ore la dospit, acoperit cu un servet curat, intr-un loc caldut.
  • Dupa ce coca si-a dublat cantitatea, framantati-o usor si formati o funie pe care o rupeti in bucati egale. Formati sfere de aluat de forma si marimea unor mandarine.
  • Preîncălziți cuptorul la 200 de grade celsius și așezați tava pe cel mai de jos raft.
  • Cat timp se incalzeste cuptorul, puneti mingiutele de aluat pe un fund de lemn pudrat cu faina, distantate la cativa cm una de alta, si lasati-le sa mai dospeasca 10-15 minute.
  • Pe suprafata de lucru pudrata cu faina, turtiti cate o mingiuta de coca pana se formeaza un cerc. Cu un sucitor intindeti foaia pana obtineti grosimea recomandata (mai putin de 6 mm). Dupa ce ati intins toate mingiutele de coca, lasati cercurile de coca inca 10 minute la dospit.
  • Pentru coacerea lipiilor, se recomanda cuptorul de pizza. Pentru a obtine un efect similar, recomandarea noastra este sa folositi tava de la cuptor, bine incalzita, pe care sa o amplasati pe nivelul cel mai de jos. Se pune cate o lipie in cuptor si se coace 4 minute pe o singura parte pana se umfla si prinde a se rumeni (pe margine). Timpul de coacere depinde de puterea cuptorului si de aluat (cat este de gros si cat este de moale), de aceea trebuie sa fiti atenti si sa urmariti cand se umfla lipia pentru a nu o tine prea mult.
  • Dupa ce ati copt toate lipiile, lasati-le la racit acoperite cu un prosop de bucatarie. Lipiile se vor lasa (dezumfla) singure si isi vor pastra structura elastică.

Aceasta reteta a fost in amanunt descrisa pe www.cevabun.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>